Konu: İş, güç ve enerji
Cevap: Sürtünmeden dolayı mekanik enerji korunmamıştır.
➥ Cismin 4E potansiyel enerjisi olduğunu varsayalım. ([tex]E_P = m.g.h[/tex])
a-) Cismin yüksekliği azaldığı için potansiyel enerjisi azalır ve C ye vardığında potansiyel enerjisi sıfır olur. ([tex]E_P=0[/tex])
b-) Cismin yerden yüksekliği azaldığı için yerçekimi potansiyel enerjisi azalır. Yerçekimi potansiyel enerjisi kinetik enerji ve ısı enerjisine dönüşür. Kinetik enerjisi artar. ([tex]E_P = E_K + ISI[/tex])
c-) Cismin yerden yüksekliği arttığı için yer çekimi potansiyel enerjisi artar. ([tex]E_P[/tex]↑)
ç-) Kinetik enerjisi azalmaya başlar. ([tex]E_K[/tex]↓)
d-) Sürtünme kuvvetinden dolayı enerjisinin bir kısmı ısı enerjisi olarak açığa çıkar. (İlk durumda enerjisinin 4E olduğunu varsayalım demiştik. Buna göre E kadar enerji ısı enerjisi olarak açığa çıkar.)
e-) Sürtünme kuvvetinin ihmal edildiği durumlar incelenebilir. Ya da cismin hareketi ivmeli bir şekilde başlatılabilir. (fs=0 veya [tex]Fnet \neq 0[/tex])
f-) Rampanın sürtünme kuvveti azaldıkça cisim D noktasına daha da yaklaşır. Sürtünme kuvveti sıfıra inerse D noktasına ulaşır. (fs↓)
g-) Mekanik enerji, cismin kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamıdır. Mekanik enerji sürtünmenin ihmal edildiği durumlarda sabit kalır. İncelediğimiz sistemde sürtünme ihmal edilmediğinden dolayı mekanik enerji azalır. ([tex]Fs \neq 0\ ise \ E_M[/tex]↓)
ğ-) Kütlesi büyük olsa bile sürtünmeden dolayı D noktasına çıkamazdı. Kütlesi büyük olduğunda enerjisi daha fazla olacak fakat D noktasına ulaşması için ilk durumdaki mekanik enerjisiyle son durumdaki mekanik enerjisi aynı olmalı. Enerjisi sürtünmeden dolayı azaldığı için D noktasına varamayacak. ([tex]E_M_i_l_k \neq E_M_s_o_n[/tex])
h-) Evet çıkabilirdi. Eğer rampa daha yüksek olsaydı mekanik enerjisi daha fazla olacağından D noktasına kadar çıkabilirdi.
I-) Evet çıkabilirdi. Bu durumda net kuvvet sıfırdan farklı olurdu. Bu yüzden kuvvet etkisi sayesinde biraz daha fazla enerjiye sahip olurdu.