Merhabalarr
Öncelikle Azot Döngüsü Nedir Bir Değinelim.
Azot, bitkiler ve hayvanlar atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde, ayrışma tekrar toprağa döner. Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de nitrit ya da nitratı tekrar azot gazına dönüştürür. Böylece azot tekrar atmosfere karışır. Bakteriler azot bağlama işlemi için nitrojenaz enzimi kullanırlar.
- Niftirikasyon Nedir? : Nitrifikasyon : Ortamda bulunan aerobik bakterilerin çeşitli formlarının azot, amonyum ve nitriti kullanarak kademe kademe nitrata dönüştürmesine nitrifikasyon denir. Amonyağın doğada önce nitrite, nitritin de nitrata dönüştürülmesi işlemidir.
- Denitrifikasyon Nedir? : Azotun serbest hale geçerek atmosfere verilmesi: Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de azot tuzlarını tekrar atmosferin serbest azotuna dönüştürülerek atmosfere verilir. Bu olaya denitrifikasyon denir
Şimdi gelelim asil sorumuza.Niftirikasyon Olayında Bakteriler , nitrifikasyon bakterileri doğadaki azot döngüsünün başarılı şekilde gerçekleşmesi adına çalışmaktadır.
|. Doğru✅
Denitrifikasyon olayında bakteriler amonyakı nitrite çevirir ve buna bağlı olarak yaşam enerjisi kapsamında kullanır. Tabii bazı bakteri türleri açısından nitrit, nitrata çevrilmek suretiyle de bu işlem yapılır.
||. de doğru ✅
Fakat ayrıştırmada bakteriler rol almazlar.
Cevabımız B seçeneğidir.
iyi dersler ^^