Konu:
Fen ve TeknolojiYazar:
clarkkempOluşturulma Zamanı:
2 yıl önceCevap:
Sertlik - Yumuşaklık
Çizilmesi ve kırılması zor olan katı maddelere sert madde denir. Taş, mermer, çelik ve çivi gibi maddeler serttir.
Yumuşak maddelere dokunulduğunda bu maddeler çukurlaşır ve eski şeklini kaybeder. Pamuk, oyun hamuru ve kumaş gibi maddeler yumuşaktır.
Esnek - Berk
Bulaşık süngeri, paket lastiği ve silgi gibi maddeler esnek maddelere örnektir. Esnek maddeler kuvvet etkisiyle şekil değiştirebilir. Kuvvetin etkisi ortadan kalktığında ise esnek maddeler, eski şekline döner. Elinizle sıkarak süngere kuvvet uyguladığınızda süngerin şekli değişir. Kuvvetin etkisi ortadan kalktığında ise sünger eski şekline döner. Demir, taş, ağaç ve tahta gibi maddelerin şeklini elinizle sıkarak değiştiremezsiniz. Bu tür maddeler esnek değildir.
Kırılganlık
Yere düştüğünde veya bir cisme çarptığında kırılabilen maddelere kırılgan maddeler denir. Cam bardak ve porselen tabak yere düşerse kırılabilir. Bu nedenle cam bardak ve porselen tabak kırılgan maddelere örnektir. Bazı kırılgan maddeler kırıldıkları zaman küçük parçalara ayrılabilir hatta toz hâline bile gelebilirler.
Maddenin Rengi
Beş duyu organı sayesinde maddenin algılanabilen özelliklerinden biri de rengidir. Un beyaz, ayva sarı, portakal ise turuncudur. Siz de çevrenizde bulunan maddelerin rengini söyleyiniz.
Maddenin tadı
Un, tuz ve şekerin rengi beyazdır. Bu maddeleri renklerine göre ayırt edemezsiniz. Rengi aynı olan maddeleri, tatlarına bakarak ayırt edebilirsiniz. Ancak tanımadığınız ve ne olduğunu bilmediğiniz maddelerin tadına bakmamalısınız.
Maddenin Kokusu
Sizce her maddenin kokusu var mıdır? Limon, kolonya ve çorbanın kokusu vardır. Fakat çatal, telefon ve bardak gibi maddelerin kokusu yoktur. Siz de çevrenizde bulunan maddelerden hangilerinin kokusunun olduğunu, hangilerinin olmadığını söyleyiniz.
Pürüzlü Pürüzsüz
Bazı maddelere dokunduğunuz anda bu maddenin yüzeyinde girinti ve çıkıntıların olduğunu fark edersiniz. Portakal, ekmek ve koltuk gibi maddelerin yüzeyinde girinti ve çıkıntılar bulunur. Yüzeyinde girinti ve çıkıntı olan maddelere pürüzlü madde denir. Yüzeyinde girinti ve çıkıntı bulunmayan maddelere pürüzsüz madde denir. Cam şişe ve porselen tabak gibi maddeler pürüzsüz maddelere örnektir.
Açıklama:
En iyi seçersen sevinirim
Yazar:
maiahutchinson
Bir cevabı oylayın:
16