Cevap:
En İyi Seçersen Sevinirim
Açıklama:
1- Orta Asya dağlık ve engebeli bir alana sahiptir. Bu yüzden Türkler göçebe bir yaşam şeklini benimsemişlerdir.
2-İslamiyet’i kabul eden Türklerin yaşamlarında farklılık oluşturmuştur. Dini inanışları değişmiş ve dini unsurlar hayatlarına yansımıştır. İslamiyet sonrasında Türklerin yerleşik hayata geçişi hızlandığından cami ve medreseler yapmışlardır. Devletin başındaki kişilere Sultan unvanı verilmiştir.
+Türklerin Gök Tanrı inancı ile Allah inancının birbirine benzemesi.
+ Her şeyi yaratan Gök Tanrı inancına benzeyen her şeyin yaratıcısının Allah olması.
+ Gök Tanrı inancında ölümden sonra yaşamın devam ettiği inancının İslamiyet’teki ahiret inancına benzemesi.
+Gök Tanrı inancında Dünyada yapılan iyiliğin ödüllendirileceği, kötülüğün ise cezalandırılacağı inancının İslamiyet’te cennet ve cehennem şeklinde karşılığının olması.
+ Gök Tanrı inancında Cihana hâkim olma anlayışının İslamiyet’te gaza ve cihat anlayışıyla aynı olması.
4-Mevlana büyük bir din ve ilim bilginidir. Sevgi, saygı ve anlayışın öncüsü olan Mevlana insanlara birlik ve beraberlik içinde yaşamalarını öğütledi. Onun felsefesi ile Türkler ve diğer milletlerden olan insanlar dil, din ve mezhep farkı olmadan barış içinde yaşamasıdır. Bu görüş sayesinde Türkler Anadolu yurt edinmiştir
Ahi Evran ahilik teşkilatını kurdu. Ahilik teşkilatı, Anadolu’nun Türk yurdu olması konusunda önemli katkılar verdi. Bu teşkilatın amacı, Anadolu halkına meslek edindirmek ve güzel ahlak sahibi olmayı öğretmeye çalışmaktı. Anadolu halkı bu teşkilat sayesinde çırak, kalfa ve usta ilişkisi içerisinde çeşitli meslekleri öğrendi. Ahilik teşkilatı uzun yıllar boyunca Anadolu insanına hizmet verdi.
5-Tarihi ticaret yolları toplumların birbirlerinden etkilenmeleri ve birbirlerinden pek çok şey öğrenmelerini sağlamıştır.