Cevap:
5.Site
Birlikte beraber yaşayan insanların kendilerine ait geliştirdikleri edinimler var ki buna en genel anlamda gelenek görenek adı veriliyor. Buna bağlı olarak da her toplumun kendisine ait bir kültürü ortaya çıkıyor.
Gerek Türklerin, gerek Anadolu ve Asya’da yaşayan birçok topluluğun ortak kültürel değerlerinden birisi bugün artık unutulmaya yüz tutmuş ve/veya fason olarak üretilen kilimlerdir.
Kilimler kullananların çok iyi bildiği üzere kendisine has deseni ve özel bir dokuma tekniği olan halıdan daha ince olarak yere serilen bazen de yine kimi kültürlerde yapısı itibarıyla duvara asılan ürünlerdir. Çok farklı yörelerin kendi deseni ve renkleri ile öne çıkan kilimleri vardır. Ülkemizde kilim başta İç Anadolu Kayseri, Aksaray illeri ve çevresinde olmak değişik yerlerde de karşımıza çıkmaktadır. Genellikle köylerde sıklıkla köy evlerinde, Yörük çadırlarında sıklıkla tercih edilir durumdadır.
Bulunduğu ortama ayrı bir etnik görünüm veren kilimler son derece zahmetli bir biçimde el emeği göz nuru olarak yapılır ki bu nokta eriş atma noktasında halı ile kilim arasında farklılık vardır. Uğruna şarkılar şiirler yazılan kilim en basit ifade ediş biçimi ile dünden bugüne bizim kültürümüzün temel taşlarındadır. Özellikle geçmiş dönemlerde yani bundan yaklaşık bir 70 yıl öncesine kadar anneler kızlarını evlendirir iken kendi el dokuması kilimlerini kızlarının çeyizine koymuş ve bu sonraki nesillere kadar geçen bir kültürel miras ürünü olmuştur. Böylesine manevi yönü olan bir üründür. Sıradan bir yere serilen ürünün çok daha ötesindedir. Kimi yerlerde üzerinde yer alan her bir motifin ayrı bir anlamı olduğu da bilinmektedir.
6.Site
Isınma ve soğuktan, nem ve böceklerden korunma amacıyla kullanılan halı ve kilimler, göçebe hayatı yaşayan atalarımızın en önemli ihtiyaçlarından olmuştur. Göçebe olarak yaşayan ve barınma ihtiyaçlarını çadırlarda karşılayan atalarımız, toprağın neminden, çadıra giren böceklerden korunmak için, taşıması kolay, yere kolayca serilebilen halı ve kilimleri sıkça kullanmış, zamanla halı ve kilim dokumacılığı bir sanat haline gelmiştir.
Halı ve kilimler, olumsuz şartlardan korunma amacı taşısa da zamanla ailenin statüsünü gösteren ve o ailenin estetik zevkini yansıtan eşyalar haline gelmişlerdir. Türkler halı ve kilimleri sade düz bir yaygı olarak kullanmak yerine, kendi yaşam tarzlarını, duygu ve düşüncelerini yansıtan; kuş, böcek, bitki, hayvan gibi doğadan esinlendikleri motifler ve renklerle süslemişlerdir. Bu konuda gösterilen önem, halı ve kilim dokumacılığını bir sanat dalı haline getirmiştir.
Halı ve kilimin Anadolu kültüründeki yeri ve önemi konusunda halı ve kilimi; göçebe ve yerleşik yaşamdaki gereksinim olan bir eşya, estetik anlamda bir sanat eseri, ticari anlamda değerli bir meta ve Türklerin sanat anlayışını yansıtan önemli bir kültür ögesi olarak değerlendirmek mümkündür.
Açıklama:
İKİSİNDEN BİRİSİNİ SEÇERSİN :)
UMARIM YARDIMCI OLABİLMİŞİMDİR