^Kaplumbağa^
>>Kaplumbağa (ya da tosbağa), Testudines takımını oluşturan çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşayan, ağır yürüyüşlü, dört ayaklı, sürüngenler için kullanılan terim.
>>Hareketleri yönünden ne kadar telaşsız ve ağır hayvanlarsa onların tarih boyunca gelişimi de o kadar yavaş olmuştur. Kaplumbağalar, öteki sürüngenlerle birlikte Mezozoik'in ilk dönemi olan Trias Çağı'nda ortaya çıktılar. 200 milyon yıldan beri kaplumbağaların vücut yapıları önemli hiçbir değişikliğe uğramamıştır. Hâlbuki kaplumbağalar, dünyada soyu henüz tükenmemiş en eski hayvanlardandır.
>>Açlığa pek dayanıklıdırlar. Çok uzun ömürlüdürler. Yüz, yüz elli yıl kadar yaşarlar.
>>Kaplumbağalar çeşitlerine ve yaşadıkları iklim kuşağına göre kış uykusuna yatarlar. Deniz kaplumbağaları kış uykusuna yatmazlar çünkü onlar göç eden hayvanlardır. Bu iç güdünün ortaya çıkmasının nedeni İklim değişikliğidir. Bol Güneş ışığı alan kuru topraklarda kendine bir delik kazıp bütün kışı orada geçirmek üzere içine girer.
>>Günümüzde, soyunu sürdürmekte olan 250'ye yakın kaplumbağa türü bulunmaktadır.
>>Düzenli olarak beslendiği süre boyunca kaplumbağalar hem hazır besinler hem de doğal kaynaklar ile beslenebilmektedir. Burada önemli olan ne tür besinler kullanılırsa kullanılsın önemli olan hijyenik bir ortam yaratmaktır.
~Kaplumbağa Ne Yer?
>>Özellikle evde beslenen kaplumbağalar hem etçil hem de otçul kaynakları tüketebilmektedir. Birçok farklı bitki türü ile beraber et veya balık üzerinden besin kaynağı vermek mümkün. Ancak özellikle bir kaplumbağa beslerken besin kaynakları arasında %25 oranla protein bulunması çok önemlidir. Bunun dışında belli başlı bazı besinler tüketebilmektedirler.
- Küçük yumuşakçalar,
- Kurtlar,
- Cırcır böceği, çekirge benzeri hayvan türleri,
- Küçük boyutlara sahip olan balık çeşitleri,
>>Yüzdelik olarak ele alınması gereken besin kaynaklarının mutlaka %25 oran üzerinden protein bulundurması büyük öneme sahiptir. Diğer kalan yüzdelik dilimi içerisinde farklı bitkisel kaynaklar kaplumbağalara verilmelidir. Zira özellikle birçok değişik yeşillik türünü kaplumbağaların çok sevdiğini dile getirmek mümkün. Dengeli şekilde belirli oranlarda ile beraber hem etçil kaynaklar hem de otçul kaynak çeşitleri üzerinden beslenme imkanı gerçekleştirilebilir.
~Kaplumbağa Nasıl Beslenir?
>>Kaplumbağalar beslenirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Her ne kadar hazır besinler ile beraber doğal besinler tüketse bile oran büyük öneme sahiptir. Bu konuda özellikle bitki türlerine çok fazla tüketen kaplumbağaların sadece bu kaynakları yediği düşünülür. Fakat bu doğru değildir. Mutlaka protein kaynaklı farklı etçil besinlerin de verilmesi gerekmektedir.
>>Diğer taraftan dikkat edilmesi gereken hususlardan biri kaplumbağaların daha sağlıklı beslenebilmesi konusunda, büyük ve sert besin kaynaklarının doğranması suretiyle verilmesidir. Zira kaplumbağaların yemek boruları çok küçük olduğu için boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tehlikeden onları uzak tutabilmek için dengeli şekilde küçük parçalara ayrılarak besinler verilmelidir.
~Kaplumbağaların Sevdiği Besinler Nelerdir?
>>Kaplumbağaların hem etçil hem de otçul açıdan sevdiği birçok farklı besin kaynağı bulunmaktadır. Özellikle havuç ile beraber doğranmış lahana ve marulun yanı sıra, bezelye ya da ezilmiş balkabağı gibi bitki türlerini çok severler. Elma ve kavun ile beraber meyveler doğranmış şekilde verilebilir. Özellikle meyve kabuklarını hem çok severler hem de gagaları için sağlık noktasında oldukça önemlidir. Diğer taraftan etçil kaynaklar da yine yukarıda verilen maddeler üzerinden kaplumbağaların beğendiği besinler arasında yer almaktadır.
İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM o7