ѕєℓαмм :)
Cevabımız = Karbonhidrat içeren besinler olmalıdır.
Örnek = Ekmek, Makarna, Patates vb.
` İyot Çözeltisi Nedir?
Bu çözelti karbonhidrat ağırlıklı besinleri ayrıştırmaya yarayan bir çözeltidir. Bu çözeltiyi karbonhidrat içeren bir besin damlattığımızda besinde renk değişimine sebep olur. Yani besinin rengini mavi veya mor renge dönüştürür. Bu çözeltinin önemli özellikleri bulunmaktadır. Bunlar :
Örnek Bir İnceleme :
Bir makarnaya iyot çözeltisi damlatılırsa mavi-mor rengini alır bu da makarnanın karbonhidrat ağırlıklı bir besin olduğunu gösterir.
Karbonhidrat ağırlıklı besinleri ayırma yöntemini artık bildiğimizi göre yağ ağırlıklı veya protein ağırlıklı besinler nasıl ayrıştırılıyor?
- Protein Ağırlıklı Besinleri Ayrıştırma
Bir besin maddesine nitrik asit damlatılır. Bu besin maddesi üzerinde sarı bir renk oluşursa besinin protein ağırlıklı olduğu anlaşılır.
- Örnek : Yumurtanın beyazı üzerine nitrik asit damlatılırsa yumurtanın beyazı sarı renge döner. Bu da yumurtanın beyazını protein içeriğini gösterir.
- Yağ Ağırlıklı Besinleri Ayrıştırma
Bir besin maddesi bir kağıda sürülür. Kağıt üzerinde parlak bir şey oluşursa bu besin yağ içeriyor demektir.
- Örnek : Bir ceviz kağıt üzerinde ezilir ve kağıda sürülğrse beyaz bir oluşursa bu besin yağ ağırlıklı bir maddedir.
#OptiSınav
#"вαdє
Yazar:
clarebeasley
Bir cevabı oylayın:
9Cevap:
İçeriğinde karbonhidrat olan besinlerin üzerine lügol(iyot çözeltisi) veya tentürdiyot damlatıldığında, besin mavi ya da mor renk alır.
Karbonhidratlar:
Enerji vericidir. Tahıl ürünlerinde, makarna, pilav, ekmek, patates, tatlılarda, meyvelerde ve hamur işlerinde bol miktarda bulunur. Fazla karbonhidratlı besinler tüketilirse vücudumuzda yağa dönüşerek depo edilir. Karbonhidrat içeren maddelere iyot çözeltisi (tentürdiyot) damlatıldığında rengi mavi olur.
Açıklama:
kolay gelsin
Yazar:
amparorubt
Bir cevabı oylayın:
0