Cevap:
. Küreselleşme: Küreselleşmenin insan hakları üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri var. Küreselleşme ülkeler arasındaki zengin, yoksul uçurumunu derinleştirirken, ülke içinde de yoksulluğun, marjinilasyonun artmasına, toplum içindeki bağların zayıflamasına yol açtı. Bütün bunlar özellikle, ekonomik ve sosyal haklar bakımından olumsuz sonuçlar doğurdu.
Öte yandan, küreselleşme, küresel bir sivil toplum ve küresel bir kamuoyu yarattı. Bir ülkedeki insan hakları ihlallerinin anında bütün dünyada duyulmasına, o devlet üzerinde baskı uygulanmasına yol açtı.
Uluslararası kamuoyunun baskısı ABD, Rusya, Çin gibi büyük devletler üzerinde kısa vadede bir sonuç vermese bile, “insan haklarına saygısız devlet” görüntüsü günümüzde taşıması güç bir etiket olduğundan uzun vadede devletleri bu görüntülerini değiştirmeye zorluyor.
Küreselleşme olgusu, hukukun küreselleşmesine de yol açtı. Devletlerin egemenlikleri dışında ve üstünde yeni hukuk sistemleri ortaya çıktı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi bunun örnekleri. Ulusal yargıçlar, aynı zamanda uluslararası hukukun uygulayıcısı haline geldi.