Cevap:
Selam
Açıklama:
FİİL İN OZETI
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir.
Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
Örnekler
- gel-
- dinle-
- uyu-
- duyur-
- geçebil-
- mecbur ol-
- seyret-
Ornek Cümleler
Dün arabamı yıka-dı-m. (fiil + haber kip eki + şahıs eki)
Yarınki maça mutlaka gel-meli-sin. (fiil + dilek kip eki + şahıs eki)
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır:
yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili)büyümek, eskimek (oluş fiili)uyumak, durmak (durum fiili)
Fiil ve Yüklem
Zaman zaman fiil (eylem) ve yüklem kavramları birbirine karıştırılır. Fiil bir kelime türü ikenyüklem cümlenin öğelerinden biridir. Yüklem öznenin yaptığı işi veya oluşu belirtir. Yüklemlerde fiil bulunma zorunluluğu yoktur.İsim cümlelerinde yüklemler isim soylu olabilir:
Zaman zaman fiil (eylem) ve yüklem kavramları birbirine karıştırılır. Fiil bir kelime türü ikenyüklem cümlenin öğelerinden biridir. Yüklem öznenin yaptığı işi veya oluşu belirtir. Yüklemlerde fiil bulunma zorunluluğu yoktur.İsim cümlelerinde yüklemler isim soylu olabilir:Hava çok soğuk. (isim soylu yüklem)
Zaman zaman fiil (eylem) ve yüklem kavramları birbirine karıştırılır. Fiil bir kelime türü ikenyüklem cümlenin öğelerinden biridir. Yüklem öznenin yaptığı işi veya oluşu belirtir. Yüklemlerde fiil bulunma zorunluluğu yoktur.İsim cümlelerinde yüklemler isim soylu olabilir:Hava çok soğuk. (isim soylu yüklem)Hava birden soğudu. (fiil soylu yüklem
Fiil Çekimi
Fiil çekimi, fiil kök ve gövdelerine çekim eklerinin getirilmesidir. Fiil çekiminde en az üç unsur bulunur:
- Fiil çekimi, fiil kök ve gövdelerine çekim eklerinin getirilmesidir. Fiil çekiminde en az üç unsur bulunur:Fiil kökü veya gövdesi
- Şekil veya zaman (kip) ekleri
- Şahıs eki
Fiil Çatısı
Fiillerin özne ve (varsa) nesneye göre girdiği şekle çatı denir. İsim cümlelerinin yüklemlerinde fiil bulunmadığından çatıdan söz edilemez.
Yapısına Göre Fiiller
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:gel-, bak-, oku-
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:gel-, bak-, oku-Türemiş fiiller, bir kökten yapım ekleri ile üretilmiş, "gövde" hâlindeki fiillerdir:
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:gel-, bak-, oku-Türemiş fiiller, bir kökten yapım ekleri ile üretilmiş, "gövde" hâlindeki fiillerdir:yazdır-, başlat-, -çıkart-, avla-, çocuklaş-
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:gel-, bak-, oku-Türemiş fiiller, bir kökten yapım ekleri ile üretilmiş, "gövde" hâlindeki fiillerdir:yazdır-, başlat-, -çıkart-, avla-, çocuklaş-Bileşik fiiller, birden fazla kelimenin yeni bir fiil yapmak üzere bir araya gelmesiyle oluşmuş fiillerdir:
Kelime yapısına göre fiiller basit, türemiş ve bileşik olmak üzere üç gruba ayrılır.Basit fiiller, "kök" hâlindeki fiillerdir:gel-, bak-, oku-Türemiş fiiller, bir kökten yapım ekleri ile üretilmiş, "gövde" hâlindeki fiillerdir:yazdır-, başlat-, -çıkart-, avla-, çocuklaş-Bileşik fiiller, birden fazla kelimenin yeni bir fiil yapmak üzere bir araya gelmesiyle oluşmuş fiillerdir:kapatabil-, koşuver-, bakakal-, düşeyaz- (kurallı bileşik fiiller)ayak dire-, başına gel-, kafa şişir- (deyimleşmiş bileşik fiiller)memnun ol-, beddua et- doğum yap- (yardımcı fiil ile oluşturulmuş bileşik fiiller)dolup taş-, uçup git-, yazıp dur- (ikili bileşik fiiller)
Fiilimsi
Fiilimsiler fiillerin çeşitli ekler alarak cümlede isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılan hâlleridir:
Fiilimsiler fiillerin çeşitli ekler alarak cümlede isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılan hâlleridir:Yarın bize uğramanı istiyorum. (isim-fiil)Ağlayan çocuğu bir külah dondurma ile teselli etti. (sıfat-fiil)Birden zil çalınca havaya sıçradım. (zarf-fiil)
Kolay gelsin en iyi seçersen sevinirim kaşif olmam için lazım da
EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM SECMESENDE CANIN SAĞ OLSUN HAYATININ MUTLU GEÇMESİ DİLEĞİYLE
ßAŞARILAR