♂ Merhaba ♂
Maniheizm Nedir?
Temelinde iyi - kötü ve karanlık-aydınlık gibi karşıt olguların yer aldığı bir dindir. Öğretileri ve inanç sistemi Şamanizm ve Panteizm ile benzerlik taşır. Başta felsefi bir akım olarak doğan Maniheizm zamanla dine dönüşmüştür.
Maniheizm'de ''Üç Mühür'' kavramı önemli bir yer tutar. Ruhban sınıfını oluşturan Seçkinler, üç mühür kuralına göre yaşamak zorundaydı. Dili mühürlü olan kişiler susma orucu tutar ve günler boyunca konuşmazdı. Bu mühürde kötü sözler sarf etmek de yasaktı. El mührü, canlıların yaşam hakkına saygı duymak anlamına geliyordu. Maniciliğin en önemli özelliklerinden biri insan ile hayvan öldürmenin eşit derecede günah olmasıdır. Her canlının yaşamını kutsal sayan Maniheizm'de, doğa da canlı bir varlık olarak kabul edilirdi.
Arzhang, bu dinin kutsal kitabı kabul edilir. Mani tarafından kaleme alınan kitabı kaybolduğu için günümüze kadar ulaşamamıştır. Bu dindeki en önemli kavramlardan biri de ''Faraklit''tir. Faraklit ''ışığın elçisi'' ve ''aydınlığın temsilcisi'' anlamına gelir. Mani son Faraklit olarak kabul edilir.
Mani Dini Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Maniheizm, Mani adlı İranlı bir filozofun peygamber olduğunu iddia etmesiyle başlamıştır. Mani, daha sonra birçok kitap kaleme almıştır. Düşüncelerinden etkilenen insanlar dinin diğer ülkelerde yayılmasında etkili olmuştur.
8.yüzyılda Uygurlar Maniheizmi milli din ilan etti. Bögü Kağan döneminde yaşanan bu gelişme ile birlikte Mani dini Moğolistan'da hızla yayıldı. 10. yüzyılda ise Çin, Tibet ve Hindistan'da milyonlarca kişi bu dine geçti. Roma İmparatorluğu, Maniheizmin yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler aldı. Bazı tarihçilere göre Haçlı Seferlerinin en büyük nedenlerinden biri de binlerce Hristiyan'ın Mani dinine geçmesidir.
Maniheizm inancı;
Mani dini veya Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, "Peygamberlerin Mührü" yani "son peygamber" olduğuna inanılmış Mani tarafından kurulmuş ve kısa sürede hızla geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir dindi. ... Mani kelimesi eski Türkçe "Mengü" ve Çağatay Türkçesinde "Tanrı" demektir.
❥ İyi Dersler
❥ En İyi Seçersen Sevinirim