Life of Ömer Seyfettin
Famous story writer Ömer Seyfettin was born in Gonen in 1884. His father, Major Ömer Bey, was appointed as a gendarmerie officer after graduating from the Military Academy. He left the military in 1910 and settled in Thessaloniki and founded the Journal of Young Pens in the Balkans. He became an officer again during the war and was taken prisoner by the Greeks. He went to Istanbul a year later. He resigned from the military. He started to earn a living by teaching writing and literature at Kabataş High School. He passed away in Istanbul in 1920 at the age of 36.
Ömer Seyfettin is one of the founders of the nationalist movement in our literature. He was known for his understanding of nationalism close to Turanism even when he was in Thessaloniki with Ali Canip Method and Ziya Gökalp. However, after a while he stopped following Ziya Gökalp. prefer a realistic nationalist idea
The principles put forward by Ömer Seyfettin at that time were the same as those in Ziya Gökalp's book, The Principles of Turkism, in the section on Turkism in Language: the elimination of the Arabic and Persian language rules that were common in our language at that time, and the elimination of the Arabic and Persian language rules in our language at that time. grammatical rules of these languages syntax that solves sentences made according to the grammatical rules of Arabic and Persian Another aspect of Turkism in language is not to look for the origin of a word after it has been adopted by the people and whether it is suitable for Turkish phonetics.
Ömer Seyfettin applied these principles in all his stories and writings. Thus, Ömer Seyfettin's stories show the realistic side of life and people. In fact, Ömer Seyfettin, who started writing short stories and started working as a journalist after he came to Istanbul, wrote 125 stories between 1917-1920. Ten books can be added to his novel essays Harem, Efruz Bey and Yalnız Efe. There are also summary supplementary books such as Iliad published by the Ministry of National Education.
Türkçesi
Ömer Seyfettin'in Hayatı
Ünlü öykü yazarı Ömer Seyfettin 1884 yılında Gönen'de doğdu Babası binbaşı Ömer Bey Harp Okulu'nu bitirdikten sonra jandarma subaylığına getirildi 1910'da askerlikten ayrılarak Selanik'e yerleşerek Balkanlarda Genç Kalemler Dergisi'ni kurdu. Savaş yeniden subay oldu ve Rumlar tarafından esir alındı Bir yıl sonra İstanbul'a gitti Askerlikten istifa etti Kabataş Lisesi'nde yazı ve edebiyat öğretmenliği yaparak geçimini sağlamaya başladı 1920'de 36 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Ömer Seyfettin edebiyatımızdaki milliyetçi akımın kurucularındandır Yazarlık hayatında Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp ile birlikte Selanik'teyken bile Turancılığa yakın milliyetçilik anlayışıyla tanınmıştır Ancak bir süre sonra Ziya Gökalp'i takip etmekten vazgeçmiştir. gerçekçi bir milliyetçi fikri tercih etmek
Ömer Seyfettin'in o dönemde ortaya koyduğu ilkeler, Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları kitabının Dilde Türkçülük bölümündeki ilkeleriyle aynıydı: O zamanlar dilimizde yaygın olan Arapça ve Farsça dil kurallarının ortadan kaldırılması, o dönemde dilimizde bulunan Arapça ve Farsça dil kurallarının ortadan kaldırılması. bu dillerin gramer kuralları Arapça ve Farsçanın dilbilgisi kurallarına göre yapılmış cümleleri çözen sözdizimleri Dilde Türkçülüğün bir başka yönü de, bir kelimenin halk tarafından benimsendikten sonra ve Türkçe fonetiğine uygun olup olmadığının kökenini aramamaktır.
Ömer Seyfettin tüm öykü ve yazılarında bu ilkeleri uygulamıştır. Böylece günlük konuşmalara ve gazete diline benzer İstanbul ağzına dayalı yalın bir öykü üslubu sağlamıştır Ömer Seyfettin'in öyküleri hayatın ve insanların gerçekçi yönünü gösterir. Komik” öykülerinde daha çok mizaha yer vermiştir Aslında İstanbul'a geldikten sonra öykü yazmaya başlayan ve gazetecilik yapmaya başlayan Ömer Seyfettin, 1917-1920 yılları arasında 125 öykü kaleme alan on kitap Harem, Efruz Bey ve Yalnız Efe roman denemelerine eklenebilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan İlyada gibi özet yardımcı kitapları bulunmaktadır.