ELİF: TELEFONLARI BIRAKSINLAR
Elif Ceylan, tam bir örnek öğrenci... Geçen yıl son sınıfa geçtiğinde yaz tatilinde ders çalışmaya başlamış. “Sabah okuldaki dersleri dikkatlice dinlemek önemli” diyen Ceylan, teneffüsü de bir önceki gün testlerde yanlış cevapladığı soruları tekrar çözerek geçirmiş. Okul dışında günde ortalama 200 soru çözmüş. Televizyonu açtığında ise izlediği tek şey belgesel! Sosyal medyayı hiç kullanmamış. Sınava girecek arkadaşları için “Telefonları bırakabilirler. O kadar da zor olmadığını düşünüyorum. Onu bırakınca zaten diğer işlerine yoğunlaşabilirler” diyor. Annesi ve babası doktor olan Ceylan’ın hedefi tıp fakültesi. Başarısında anne-baba desteğinin önemine işaret ediyor. Annesi Şule Ceylan kızının başarısı için, “Elif her zaman düzenli çalışan bir çocuktu. Sorumluluklarının bilincindeydi” diye konuşuyor.
OKTAY: 30 DAKİKA ÇALIŞ 10 DAKİKA MÜZİK DİNLE
Bir diğer Türkiye birincisi Oktay Tuna Özdemir ise tam bir kitap kurdu. Başarısını, “Bol tekrar yaptım ve test çözdüm” diyerek özetliyor. Okul dışında derslerine ayırdığı vakit 2-3 saat. Aksiyon oyunlarını sevmesine rağmen günde maksimum yarım saat oyun oynuyormuş. Ama “Bundan sonra daha fazla oyun oynayacağım” diyor. E hak etmedi mi yani! Oktay Tuna bir sonraki yıl sınava girecek arkadaşları için küçük tüyolar da veriyor: “30 dakika çalışın 10 dakika ara verin. Ben o 10 dakikada yatıp müzik dinliyordum. Belki biraz oyun oynayabilirler. Eksik oldukları derse çalıştıkları gibi, iyi oldukları derslere de arada baksınlar. Kitap okumayı da ihmal etmesinler. Çünkü okuduğumuzu anlamamız gerekiyor. Sorular zaten uzun.” Hedefi makine mühendisliği... Neden mühendislik istediğini çok iyi açıklıyor: “Dünyanın ihtiyacı olan şey, tükenen kaynakları koruyan ve tasarruflu kullanan icatlar. Bunun için de makinelere ihtiyaç var. Bu yüzden makine mühendisliğini istiyorum.” Oktay’ın hemşire annesi Menşure Özdemiroğlu, oğlunun başarısı için “Süreci kendi yönetti. Bize ne yapmamız gerektiğini o gösterdi” diyor.
Çocukların sınav başarılarında ailelerinin, öğretmenlerinin ve okullarının payı var. Bilfen İlköğretim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk, “Mezun olan öğrencilerimizin yüzde 90’ı Türkiye’nin yüzde 1’lik diliminde yer alıyor. Uyguladığımız eşzamanlı eğitim sistemimizin bir göstergesi olarak hem İstanbul’da bulunan okullarımızda hem de ortaokullarımızın bulunduğu Ankara, Kayseri, İskenderun, Antalya, İzmir ve Bursa kampuslarımızda öğrencilerimiz büyük başarı yakaladılar” diyor.
Çocukları dinleyince başarının tesadüf olmadığını bir kez daha anlıyorsunuz. Sistemli bir eğitim, düzenli çalışma ve kendine güven... Ne demişti birinciler, gelecek yıl sınava girecek arkadaşları için: “Telefonları bıraksınlar, bol bol kitap okusunlar.
Habertürk
Yazar:
peep96oz
Bir cevabı oylayın:
18Şu an başlarda olduğun için kendini çok sıkma bence çünkü sonlara doğru hevesin kırılabilir.
çok soru çözmek değil iyi soru çözmek önemli.
Başlarda matematik zor gelebilir yeni nesil sorulara alışmadıysan
hata yaptığın sorulara mutlaka dönüp bakmalısın
Yazar:
chasityhatfield
Bir cevabı oylayın:
1