Soru: Kanada'nın en ünlü eserleri nelerdir​

  • drugie-predmety

    Konu:

    Turizm
  • Yazar:

    rico
  • Oluşturulma Zamanı:

    1 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Kanada Edebiyatı Kanadalı Yazarlar ve Önemli Eserleri

Kanada edebiyatı, Kanada’nın çok kültürlü yapısından etkilenmiş, çeşitliliği yüksek eserlere sahip bir edebiyattır. Kanada edebiyatında, Fransızca, İngilizce, Kanada Galcesi ve Kanada yerlilerinin konuştuğu diller kullanılmaktadır. Kanada edebiyatındaki dil çeşitliliğinin nedeni Kanada topraklarında Avrupa’dan göç eden pek çok kişinin yaşıyor olmasıdır.

Kanada edebiyatında İngilizce ve Fransızca yazılmış birçok eser bulunmaktadır. İngilizce ve Fransızca dışında göçmenlerin kullandığı Kantonca, İtalyanca, Mandarin Çincesi, İtalyanca gibi farklı dillerde yazılan eserler de Kanada dili üzerinde etki bırakmaktadır.

1. Yerli Kanada Edebiyatı Dönemi

Kanada’nın yerli halklarının çeşitli kültürel temaları ve her etnik grubun kendi edebiyatı, dili ve kültürü vardır. Kanada’daki etnik grupların özgün kültürleri dolayısıyla “Yerli Kanada Edebiyatı” terimini kullanmak yanlış kaçacaktır, çünkü Kanada’nın genele atfedilebilecek bir edebiyatı yoktur.

2. Fransız-Kanada Edebiyatı Dönemi

Başlarda Fransız sömürgesi altında kalan Kanada halkının edebiyatı Fransız-Kanada edebiyatı döneminde büyük ölçüde Fransız edebiyatından etkilenmiş, Kanada yerliler öznel seslerini bulamamıştır. Fransız-Kanada edebiyatı döneminde Kanada’nın ilk kütüphanesi kurulmuş, Aşağı Kanada Kütüphanesi olarak bilinen Kanada’nın ilk kütüphanesi o dönemde zor bulunan bazı ilim ve bilim konularında kitaplar bulundurmuştur. 1802 yılında kurulan Aşağı Kanada Kütüphanesi, 1849 yılında bir grup insan tarafından yakılmış, kütüphanenin içindeki eserler kül olup Kanada halkının ellerinden kaymıştır. Fransız-Kanada Edebiyatı döneminin ilk kurgusal eseri Philippe-Ignace-Francois Aubert de Gaspé tarafından yazılan L’influence d’un livre’dir.

3. Konfederasyon Öncesi Kanada Edebiyatı Dönemi

Kanada bağımsızlığını kazanıp resmi bir ülke olarak tanınmaya başlanmadan önceki dönem, Konfederasyon öncesi Kanada edebiyatı dönemi, bazı edebiyat eleştirmenleri tarafından sömürge edebiyatı dönemi olarak da bilinmektedir. Konfederasyon öncesi dönemde sürekli sömürge altında kalan Kanada halkı, Kanada edebiyatını kendi sesini değil himayesinde olduğu ülkenin sesinde vermiştir. Konfederasyon öncesi Kanada edebiyatı döneminin ilk Kanada halkının sesine sahip yazarlarından biri olarak değerlendirilen Thomas Chandler Haliburton, Kanada’nın konfederasyonundan yalnızca iki yıl önce hayata gözlerini yummuştur.

Açıklama:

İYİ ÇALIŞMALAR

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years