Soru: Soruya bakınız ve neden yanlış yaptığımı açıklayınız. ⬆​

question img

Cevaplar 2

Cevap:

Merhaba

Sorumuzda bize sorulan yanlış yargılar l,lll ve V yargılarıdır.Neden yanlış olduğunu açıklayalım.

l.Cümlede

•Birinci dizede niteleme sıfatı vardır.Bu yargımız yanlıştır.Niteleme sıfatının olabilmesi için cümlenin nasıl? sorusuna cevap vermesi gerekir. Örneğin:

Kibar ve merhametli bir insandı o.( Nasıl insan diye sorduğumuz zaman kibar ve merhametli niteleme sıfatı insan da isimdir.)

ll.Cümlede

•İkinci dizede belgisiz sıfat vardır.Bu yargımız doğrudur. Her yıl biraz daha benimsediğim derken her yıl belgisiz sıfattır.Belgisiz sıfat bulunurken biraz,birçok,kimi gibi belirsiz olan İsimlere gelir. Belgisiz sıfata örnek verecek olursak:

Birçok öğrenci dersten sıkılmıştı.( Buradaki belgisiz sıfat birçok,öğrenci de isimdir.)

lll.Cümlede

•Üçüncü dizede soru sıfatı kullanılmıştır.Bu yargımız yanlıştır. Ne dönüp duruyor havada kuşlar derken Ne kelimesi soru sıfatı değil soru zarfıdır. Soru Sıfatı bulunurken sorudan sonra isim gelir.Soru zarfı ise doğrudan yükleme sorulan sorulardır.Örneğin:

Bu kitabı nasıl bitirdin?

lV.Cümlede

•Dördüncü dizede işaret sıfatına yer verilmiştir.Bu yargımız doğrudur. Nereden çıktı bu cenaze derken bu cenaze kelimesinde bu işaret sıfatıdır,cenaze isimdir.

V.Cümlede

•Beşinci dizede sayı sıfatı kullanılmıştır.Bu yargımız yanlıştır. Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar. kaçıncı kelimesi sayı sıfatı değildir.Sayı sıfatı olabilmesi için kaçıncı sorusu sorulur ama önüne isim gelerek.Örneğin:

Ela beşinci katta oturuyor.( kaçıncı katta oturuyor beşinci sayı sıfatı,kat isimdir.)

#OptiTim

#llMerve

Başarılar Dilerim &

Cevap:

05.07.22

  • Cevap B şıkkı I, III ve V olmalıdır.

Şiirle ilgili verilen yargıları sırasıyla yorumlayalım. Böylece hangileri yanlış, hangileri doğru ayırt edebiliriz.

=> I. Birinci dizede niteleme sıfatı vardır. Bu yargı yanlış bir yargıdır. Bir cümlede niteleme sıfatının olup olmadığını anlamak için cümleye nasıl sorusunu sormalıyız. Yanıt verebiliyorsak o cümle niteleme sıfatıdır. Birinci dizeye bakalım: ''Ayva sarı, nar kırmızı sonbahar!'' dizemiz bu şekilde verilmiş. Bu cümleye nasıl sorusunu sorduğumuzda karşılığında cevap niteliğinde bir şey söyleyemiyoruz. Yani birinci dizede niteleme sıfatı yoktur. I. yargımız yanlıştır.

=> II. İkinci dizede belgisiz sıfat vardır. Bu yargı doğru bir yargıdır. Bir cümlede belgisiz sıfatın olup olmadığını anlamak için; biraz/birçok/kimi gibi belirsizlik içeren isimlere bakmalıyız. İkinci dizeye bakalım: ''Her yıl biraz daha benimsediğim.'' dizemiz bu şekilde verilmiş. Bu cümledeki belgisiz sıfatımız biraz, benimsemek ise isim olarak verilmiş. Yani ikinci dizede belgisiz sıfat vardır. II. yargımız doğrudur.

=> III. Üçüncü dizede soru sıfatı kullanılmıştır. Bu yargı yanlış bir yargıdır. Soru sıfatını bulmak için sorudan sonra herhangi bir isim geliyor mu ona bakmalıyız. Üçüncü dizeye bakalım: ''Ne dönüp duruyor havada kuşlar?'' dizemiz bu şekilde verilmiş. Bu cümledeki soru ne'dir. Ama sorudan sonra isim değil fiilimsi gelmiş. Bu yüzden bu soru zarfı olur. Yani üçüncü  dizede soru sıfatı yoktur. III. yargımız yanlıştır.

=> IV. Dördüncü dizede işaret sıfatına yer verilmiştir. Bu yargı doğru bir yargıdır. Dördüncü dizeye bakalım: ''Nereden çıktı bu cenaze? Ölen kim?'' dizemiz bu şekilde verilmiş. Bu cenaze ifadesinde ki bu işaret sıfatı, cenaze ise isimdir. Yani dördüncü dizede işaret sıfatı vardır. IV. yargımız doğrudur.

=> V. Beşinci dizede sayı sıfatı kullanılmıştır. Bu yargı yanlış bir yargıdır. Sayı sıfatını bulmak için cümlede kaçıncı ifadesi bulunur. Eğer ifadenin önünde isim varsa o sayı sıfatı demektir.  Beşinci dizeye bakalım: ''Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar.'' dizemiz bu şekilde verilmiş. Kaçıncı ifadesinin önündeki bu kelimesi isim olmadığı için bu ifade de yanlıştır. V. yargımız yanlıştır.

Bizden yanlış olan yargılar istendiği için cevabımız I, III ve V olmalıdır. Yani B şıkkı

- püsküüt #OptiTim

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years