Soru: Arapça “edeb (ahlak)” kökünden türetilen “edebiyat” kelimesinin ilk defa Tanzimat Dönemi’nde kullanılmaya baş- landığı görülür. (II) Ondan önce bu alan için “ilm-i edeb”, “şiir ve inşa” gibi ifadeler kullanılmaktadır. (III) Edebiyat kelimesi o yıllarda Fransızca “littérature” sözcüğünün Türkçedeki karşılığı olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır. (IV) Bugüne gelindiğinde tam bir tanımı yapılamasa da olay, düşünce, duygu ve hayalleri sözlü ya da yazılı olarak güzel ve etkili bir biçimde nakletme sanatı şeklinde düşünülebilir. (V) O hâlde bu görsel sanat türünün temel malzemesinin dil olduğu sonucuna varılabilir. Numaralanmış cümlelerden hangisinde bir bilgi yanlışı vardır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

E

Açıklama:

Merhaba

Arapça edeb kökünden gelen edebiyat aslında ilm-i edeb'in bütün anlamlarını toplayan çoğul bir kelimedir.

1. ifade doğrudur.

Daha önce, edebiyat kurallarını öğreten (bedi', beyan, lügat, iştikak, aruz, kafiye, hat gibi) ilimlere İlm-i Edeb deniyordu.

Nazım ve nesir edebî eserler de Şiir ve İnşa diye

anılıyordu.

Buna göre 2.ifadeye de doğru diyebiliriz.

Batı dillerinde, edebiyat karşılığı kullanılan literatür (Littârature) terimi, Lâtince güzel yazı demek olan litterrae'den türemektedir ve Fransızca karşılığı da Litterature şeklindedir.

Bu bilgiden yola çıkarak 3. ifadeyi de doğru kabul ederiz.

Edebiyatın tanımı özetle;

Olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatıdır. Diğer bir tanımla edebiyat dille gerçekleştirilen güzel sanat etkinliğidir.

Bu bilgiden yola çıkarak 4.ifadeyi de doğru kabul ederiz.

Edebiyatı görsel sanat olarak nitelendiremeyiz.

Güzel sanatlar sınıflandırmasında edebiyat, işitsel (fonetik) sanatlar arasında yer alır. Müzik ve edebiyat tür olarak görsel değil, işitsel güzel sanatlardandır. Ancak temel malzemesinin dil olduğu doğrudur.

Bu açıklamadan yola çıkarak, 5. ifadenin yanlış olduğunu söyleyebiliriz.

İyi çalışmalar dilerim

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years