Açıklama:
Okuduğunuz metnin özetini defterinize yapınız.
Cevap: Metnin kahramanı kişi, küçükken ayın kendisi için ne anlam ifade ettiğini anlatmaktadır. Sonrasında 15 Temmuz gecesinde insanların nasıl da sorumluluk alıp bu kalkışmayı engellediğini örneklemektedir. Ardından bir kişinin bile aslında ne kadar değerli olduğunu vatan savunmasının belki de o tek kişi ile yapılacağını anlatmaktadır.
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.
1. Yazar, küçük bir çocukken neden kendini özel hissediyormuş?
Cevap: Çünkü ayın kendisini izlediğini sanıyormuş.
2. Yazar, neden çok üzülmüş?
Cevap: Çünkü gökyüzünde çok daha büyük yıldızlar ve gezegenler varmış. Onun gözleri onları göremiyormuş ondan çok üzülmüş.
3. Yazar, yirmili yaşlarına geldiğinde neyin önemini fark etmiş?
Cevap: Bir insanın dünya için çok önemli olabileceğini fark etmiş.
4. Yazar, 15 Temmuz ile ilgili hangi önemli olayları hatırlatmıştır?
Cevap: Tankın önüne yatan bir kişinin cesaretini, vatanına saldırılınca sokakta başka biri daha var mıdır, diye düşünmeden evinden çıkan her bir kişi kaç yüz kişi için istiklalsiz istikbal olmayacağını hatırlatmaktadır.
5. Yazar, bir kişinin ne kadar önemli olabileceğini hangi örneklerle ifade etmiştir?
Cevap: Bir kişi gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan kıymetli olduğunu ispat edebilir. Bir kişi şehadete yürürken tüm dünyaya, konu vatansa gerisi teferruattır diye haykırabilir. “Vatan için bir bacağımı kaybetmişim ne önemi var?” diyen biri kaç hainin ferini söndürür? gibi örneklerle anlatmaktadır.
6. ETKİNLİK
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız
Cevap:
Metnin Konusu: 15 Temmuz gecesi yaşananlardır.
Metnin Ana Fikri: Vatan için bir kişinin ne kadar değerli olacağıdır.
7. ETKİNLİK
Metinden, benzetme yapılan cümleleri belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap: ışıklı beyaz bir top gibiydi ay. / Ay benim hem oyuncağım hem arkadaşımdı. / Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini.
8. ETKİNLİK
15 Temmuz ile ilgili haber metinlerini sesli bir şekilde okuyunuz ve haberlerle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 15 Temmuz’dan 6 gün sonra 21 Temmuz 2016’da 1982 anayasasının 119-122 maddelerine dayanılarak Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sürdü ve 18 Temmuz 2018 tarihinde sona erdi.
21 Temmuz 2016’daki OHAL ilanı sonrası Anayasa’nın 91. maddesi devreye girerek Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi verdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı açıklamada darbe girişimi sonrası süreçte, 99 bin 66 operasyon yapıldığını, 282 bin 790 kişinin gözaltına alındığını ve 94 bin 975 tutuklama olduğunu söyledi.
IYI ÇALIŞMALAR DİLERİM