Soru: insanların hikâye dinlemekten usanacağını ileri sür- mek, onların zamanla bütün karakterini yitirip büsbütün başka bir yaratık olacağını, hayal kurmayı da bırakaca- ğını söylemekle birdir. Geçmişte romanı yasaklayan, ünlü kalemleri hapislerde süründüren Şarlken, gizlice roman okurmuş. Bu metinde aşağıdakilerin hangisinden söz edile- mez? A) Somut anlamlı sözcüklerden B) kilemeden C) Sesteş köklü sözcüklerden D) Ad aktarmasından ​

Cevaplar 1

Cevap: Selam.

Öncelikle şıklardan gidip şıkları bir öğrenelim.

  • A = Somut Anlam, beş duyu organı üzerinden algılanabilen durumlar Somut Anlam olarak ifade edilmektedir. Metinden örnek verecek olursak ' insanların hikâye dinlemekten usanacağını" Hikaye dinlemek dinleme organımız olan kulak ile olur. Beş duyu organımızdan biri kullanılmış oldu. Bu da somut anlama örnektir. Peki ya Somut Anlama örnek verecek olursak :
  • 1. Örneğimiz: Rüzgar çok fazla toz kaldırdı. Cümlesinde rüzgar beş duyu organımızdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.
  • 2. Örneğimiz: Karanlık odada uyumayı tercih ediyorum. Cümlesinde karanlık kelimesi beş duyu organimizdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.
  • 3. Örneğimiz: : Yeni aldığım parfümün kokusunu çok beğendim. Cümlesinde koku kavramı beş duyu organımızdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.

Bu demek oluyor ki A şıkkından söz edilebilir .

  • B şıkkına gelecek olursak, B şıkkına dair bilgi yoktur metinde. Fakat yine de ikileme nedir bir göz atalım.

İkileme : Anlamı güçlendirmek için aynı kelimenin tekrarlanması, anlamları birbirine yakın, karşıt olan veya sesleri birbirini andıran kelimelerin yan yana kullanılmasıdır. Metinde ikileme yoktur fakat kafamızı karıştırabilecek bir kelime var; Büsbütün. Büsbütün bir ikileme değil, pekistirmedir. Tertemiz, sapsarı gibi.

  • C şıkkına gelecek olursak Sesteş Köklü Sözcük: yazılışları aynı olmasına rağmen anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Örnek verecek olursak: Saç kelimesinin iki anlamı vardır. Biri insanın kafa derisinde olan kafa kümesine denir, diğeri ise bir şeyi döküp serpmek anlamında. Metinde sesteş köklü sözcük bulacak olursak; Roman. Metinde kullanıldığı anlamı: kahramanlık barındırmayan ve günlük konuşma dili ile halktan kimselerin bulunduğu yazılardan oluşan uzun kitap türüdür. 2. Anlamı ise Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
  • Sesteş Köklü Sözcük Örnekleri:
  1. Gülmek insana çok yakışıyor. (1.anlam)
  2. Gül renginde bir eşarp aldım. ( 2. anlam)
  3. Yüzüm çok sivilcelendi. (1. anlam)
  4. Bayramda yüz tl topladım.
  5. Yüzme kursuna yazılacağım.

  • D şıkkına gelince Ad Aktarması ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu Ad Aktarmasi?

Ad Aktarması : Herhangi bir benzetme amacı vermeden bir kelimenin başka bir ismin anlamını karşılamasına denir. Örneğin:

  • Otobüs İstanbul'da duracakmış.( İstanbul'da fakat İstanbul otogarında demek istenmiştir.)
  • Stefan Zweıg'i çok severek okurum.( Stefan Zweıg'i değilde kitaplarını eserlerini kast etmeye çalışmıştır.)
  • Derslerin için okul ile görüştüm.( Okulda ki yetkililerle görüştüm anlamında denilmiştir.)

Ad Aktarmasını metinde bulacak olursak: "Ünlü kalemleri hapislerde süründüren" ünlü kalemler denilirken yazarlar kastedilmiştir.

soruda bize hangisinden söz edilemez diye sorulduğu için Cevabımız B şıkkıdır.

iyi dersler dilerim ^^

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years