Açıklama:
Cevap ===》Yavuz Sultan Selim dönemindeyken devşirme biri olarak İstanbul’a getirilmiştir. Dinamik, genç ve zeki
olması nedeni ile seçkin kişiler arasındadır. Mimar Sinan saraya verilen çocuklar arasında mimarlığa özenmiş ve vatanında bahçeler ve bağlarda suyolu yapıp kemerler oluşturmak istedi.
Devrindeki en iyi ustaların elinde türbe, çeşme ve han inşalarında çalışmıştır. Ayrıca Mısır ve Çaldıran seferlerine katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeniçeri olmuş ve Rodos ile Belgrad savaşlarında atlı sekban olmuştur. Mohaç Meydan Muharebesinin ardından zenberekçibaşılığına kadar yükselmiştir.
Çok fazla savaşa katılmış olan Mimar Sinan Moldovya seferindeyken Prut nehrinin üzerine on üç günde kurmuş olduğu köprüyle Kanuni’nin takdirini kazanmıştır. Katılmış olduğu seferlerde de balkanlar, Viyana, İran, Irak, Mısır, Suriye ve Güney Avrupa gibi birçok yerde mimariyi incelemiştir.
Mimar Sinan mimarbaşı olmadan önce Halep’te bulunan Hüsreviye Külliyesi, İstanbul’da Haseki Külliyesi ve Gebze’de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi en dikkat çeken eserleridir.
Mimarbaşı olduktan daha sonra ise Şehzadebaşı Camii ve Külliyesi, Süleymaniye ve Selimiye Camileri en dikkat çekici olan yapılardır. Süleymaniye Camisi İstanbul’daki en güzel eseridir. Fakat Mimar Sinan’ın en güzel olan eseri ve ustalık eseri ise Selimiye Camisidir. 84 cami, 57 medrese, 53 mescit, 48 hamam, 8 köprü, 3 darüşşifa, 20 kervansaray, 17 imaret, 8 mahzen, 35 saray, 22 türbe, 7 darülkurrave 5 su yolu kemeri olmak üzere 364 eseri bulunmaktadır.
Kolay gelsin başarılar dilerim.
Allah zihin açıklığı versin inşallah.
●●●