[tex]\color{red}\boxed{Merhaba}[/tex]
8. sınıf fen mevsimler ve iklimler konusu
☘ mevsimlerin oluşumu ☘
bu tarihler ; 21 Haziran 21 Aralık 23 Eylül 21 Mart bu tarihler mevsimlerin başlangıcını belirtir 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri Ekinoks 21 Haziran ve 21 Aralık tarihleri Gün dönümü tarihleridir .
[tex] \pink{✎not}[/tex]
her iki yarım kürede de mevsimler birbirinin tersi olarak yaşanır Kuzey yarım kürede yaz yaşanırken Güney Yarım Kürede kış mevsimi yaşanır ..
[tex] \pink{✎not}[/tex]
güneş ışınları bir yere ne kadar dik açıyla düşerse sıcaklık o kadar yüksek ne kadar dar açıyla düşerse sıcaklık o kadar düşük olur ...
DİKKAT!
⭐ Dünyanın kendi eksenindeki harekete dönme Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi ise dolanma denir . ..
NOT ;
☘ dünya eğik ekseni ile kendi etrafında döner ve Güneş etrafında dolanır Güneş etrafında dolanma yörüngesi elips şeklindedir ..
Kuzey Kutbu Güneş ışınlarına daha dik açı ile aldığı zaman Kuzey yarım kürede yaz Güney Yarım Kürede kış yaşanır ..
☘ İKLİMLER ☘
Iklim = bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık nem , hava basıncı ,rüzgâr, yağış yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına iklim denir
Hava olayları = gazlardan oluşan havanın sıcaklık farkı değişimden dolayı belirli bir anda belirli bir yerdeki durumunu ifade etmeye denir hava olaylarını bilmek birçok meslek dalı için önemlidir Örneğin; pilotlar gemi kaptanları ve çiftçiler günlük haftalık hava olaylarını takip ederek planlama yaparlar
NOT ⚜ = hava olayları sıcaklık basınç ve nemden etkilenir...
Yağmur => havadaki nem hava sıcaklığının düşmesi sonucu çok minik su damlacıklarından oluşan bulutları meydana getirir bulutlar içinde sıcaklık hava yükselirken soğuk hava aşağı yönde ilerler Bulut içindeki bu hava hareketi sonucunda su damlacıkları birleşerek büyür..
Kar => soğuk hava etkisiyle Subuharı buz kristalleri haline gelir buz kristalleri birleşerek kar tanelerini oluşturur..
Dolu=> su buharı Bulutlardan yeryüzüne inerken Soğuk hava ile karşılaşınca. bulutun üst katmanına sürüklenir katılaşır ve bir araya gelerek buz toplarını yani doluyu oluşturur...
☘ türkçe => fiilimsiler☘[tex] \pink{✎ÖRNEKLERR}[/tex]
Ben okumanın önemini babamdan öğrendim
⭐ bu cümledeki öğrenmek sözcüğü fiil çekim eklerini kip ve kişi eki alarak çekimlenmiş bir fiildir diğer sözcükler isim özelliği göstermektedir okumanın sözcüğü de isim özelliği göstermesine rağmen fiil anlamını korunmaktadır ...
( türkçe biraz kısa ama Alıntı değildir!)
[tex]\color{red}\boxed{Başarılar \: dilerim }[/tex]
+❤ ?
@BERENEDA83
Yazar:
milagrosiurx
Bir cevabı oylayın:
12Cevap:
Selαmツ
Açıklama:
✧Fiilimsiler✧
İsim Fiiller:Fiil kök ya da gövdelerine " -ma,-mak,-ış" ekleri getirilerek yapılan fiilimsilere isim fiiller denir. İsim fiiller cümle içinde isim görevinde kullanılır. Aynı zamanda isim fiilleri "MAYIŞMAK" olarak kodlayabiliriz.
Sıfat Fiiller:Fiil kök ya da gövdelerine "-an,ası,mez,-ar,-dik,-ecek,-miş" ekleri getirilerek yapılan fiilimsilere sıfat fiiller denir. Sıfat fiiller cümle içerisinde sıfat görevinde kullanılır. Aynı zamanda sıfat fiilleri "ANASI MEZAR DİKECEKMİŞ" olarak kodlayabiliriz.
Zarf Fiiller:Zarf fiiller, fiil kök veya gövdelerine "-ken,-ya,-lı,-esiye,-r,-maz,-a,-ip,-ince,-a,-rak,-madan, -maksızın,-diğinde,-dıkça,-casına"ve benzeri ekler getirilerek oluşturulur. Zarf fiiller cümle içinde zarf görevinde kullanılır. Aynı zamanda zarf fiilleri " KENYALI ASİYE İNCE İP ARAKLAMADIKÇA MADENE GİREMEZ " olarak kodlayabiliriz.
✧Mevsimlerin Oluşumu✧
Dünya, kutuplardan hafif baskın, ekvatordan şişkin geoid şeklindedir. Dünya'nın Güneş etrafında dolandığı yörüngesi elips şeklindedir.
✧Eksen Eğikliği✧Yörünge ekseni ile Dünya ekseni etrafında "23 derece 27 dakika " bir eğiklik vardır. Bu eğikliğe Dünya'nın eksen eğikliği denir.23 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde eksen eğikliği etkisi ortadan kalkar.
Bαşαrılαr.
#10.Cevap || Melisぁ
"Are you falling in love?"
Yazar:
weavergwfj
Bir cevabı oylayın:
8