Soru: Hz. Musa'nın hayatını anlatınız. #OptiSınav ​

  • drugie-predmety

    Konu:

    DKAB
  • Yazar:

    sansón
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 2

Cevap: Selam Mucizeleri

Çekirge ve bit mucizeleri.

- Kurbağa sürüsünün Mısır'ı istila etmesi.

- Tih sahrasında asasını taşa vurması ve ardından on iki çeşmenin fışkırması.

- Kızıldeniz'i ortadan ikiye ayırması ve Firavun'un ordusunu burada bırakması.

Hayatı

Hz. Musa Kimdir?

Kendisi Yakup Peygamber'in soyundan gelen bir peygamberdir. Bir kardeşi vardır ismi ise Harun'dur. Hz. Musa'nın annesinin adı da İmran'dır. Rivayetlere göre Hz. Musa iri yapılı ve düz saçları olan bir zat idi. Dört kutsal kitaptan biri olan Tevrat Hz. Musa'ya indirilmiş olan kitaptır.

Hz. Musa, Allah (c.c) ile konuşmalar gerçekleştirmekteydi. Bu sebeple kendisine Kelimullah sıfatı verilmiştir. Mısır Firavunu Hz. Musa'nın doğduğu dönemde bir rüya görür. Bu olayın üzerine o tarihlerde doğan tüm erkek çocuklarının öldürülmesini emreder. Ancak Musa Peygamberin annesi oğlunun ölmesini engellemek adına onu nehre bırakır.

Hz. Musa Nil nehrinde sandık içinde ilerlerken Firavunun eşi Asiye Hanım onu bulur. Hz. Musa Asiye Hanım tarafından Firavunun sarayında büyütülür.

@OptiTimİk

@lavinia

Cevap:

Cevap:

Açıklama:Hazret-i Mûsâ -aleyhisselâm-, “ülü’l-azm” peygamberlerin üçüncüsüdür. Ya’kûb -aleyhisselâm-’ın neslindendir. Benî İsrâîl peygamberidir. Kur’ân-ı Kerîm’de ismi en çok zikredilen peygamberdir. Muhtelif âyetlerde çeşitli vesîlelerle 136 defa ismi zikredilmektedir.

Mûsâ -aleyhisselâm- ile Hârûn -aleyhisselâm- kardeştir.

Hazret-i Yûsuf -aleyhisselâm-’ı ülkesinin mâliye nâzırı (hazîne bakanı) yapan Mısır firavunlarından Reyyân bin Melik mü’min idi. Kendisinden sonra Kâbus firavun oldu. Bu şahıs, Yûsuf -aleyhisselâm-’a îmân etmedi, ancak O’nu vazîfesinden de almadı. Daha sonra gelen firavunlar ise, Benî İsrâîl’e kıymet vermediler.

Yûsuf -aleyhisselâm-’dan sonra İsrâîloğulları Mısır’da kaldı. Bunlar, Yûsuf, Ya’kûb, İshâk ve İbrâhîm -aleyhimüsselâm-’ın dînine bağlı idiler. Mısır’ın eski yerlileri olan Kıptîler ise, putperestti. Yıldızlara ve putlara taparlardı. Benî İsrâîl kavmini de hor ve hakîr görürlerdi. Firavunları gaddar ve zâlim insanlardı. Benî İsrâîl’in çoğalmalarından endişe duymaktaydılar. Çünkü Sıptî denilen Benî İsrâîl kavmi çoğalırsa, iktidar onların eline geçebilirdi.

Bu duruma daha fazla tahammül gösteremeyen Kıptîler, başta firavunları olmak üzere Sıptîlere zulüm ve eziyet etmeye başladılar. Onların gittikçe şiddetlenen zulümlerine dayanamayan Sıptîler ise, içinde bulundukları hâlden iyice usandılar. Artık burada içtimâî ve siyâsî haklarını tamamen kaybetmişlerdi. Ya’kûb -aleyhisselâm-’ın yurdu olan Kenan diyârına gitmek istediler. Ancak bir türlü muvaffak olamadılar. Çünkü Firavun, onları piramitlerin yapımı gibi ağır işlerde çalıştırıyor ve bu yüzden bırakmak istemiyordu.

On iki kabîle olan İsrâîloğulları’nın her biri, Ya’kûb -aleyhisselâm-’ın oğullarından birine bağlı idi. Firavun, onları zor şartlarda çalıştırıyor, zulmediyor ve devamlı baskı altında tutuyordu. Çalışamayacak olanlara dahî ağır vergiler koyuyor, güneş batmadan vergisini getirmeyenlerin kollarını bağlatıyor ve bir ay o şekilde bırakıyordu. Firavun’un bu zulümleri âyet-i kerîmelerde şöyle bildirilmektedir:

“Firavun Mısır toprağında gerçekten azmış, halkını çeşitli zümrelere bölmüştü. Onlardan bir zümreyi güçsüz buluyor, bunların oğullarını boğazlıyor, kızlarını ise sağ bırakıyordu. Çünkü o, bozgunculardan idi.”

“…Şüphesiz Firavun, Hâmân ve askerleri yanlış yolda idiler.” (el-Kasas, 8)

Bu zulüm ve buhran devrinde Hak Teâlâ, Mûsâ -aleyhisselâm-’ı gönderdi:

“Biz ise, o yerde güçsüz düşürülenlere lutufta bulunmak, onları önderler yapmak ve onları (mukaddes topraklara) vâris kılmak istiyorduk. Ve o yerde onları hâkim kılmak; Firavun’a, Hâmân’a ve ordularına, onlardan (İsrâîloğulları’ndan gelecek diye) korktukları şeyi göstermek (istiyorduk).” )

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years